…Gurman…(sladokusec,uživač,hedonistično pohlepni jedec s poudarkom na kvanti in kvalteti (op.a))

Oziroma Gusti di frontiera, in še enkrat oziroma, tokrat je vsa čast pripadla Gorici.

IMG_4268

Na goriški štelplac smo prispeli v petek, zgodaj popoldan. Sami. A ne prav za dolgo. Lektorica in sotrpin sta neprostovoljno nameravala bojkotirati »izlet«, a je Sabinin Korejec zažgolel že, ko smo se na »brzaka« prebili mimo Unca.

»Midva tudi prideva« se je glasil odgovor iz zvočnika.

Hvala bogu jebenti, sem si mislil in tempomat frcnil še za kakšne par kilometrov navzgor.

No pred utaboritvijo smo si »balast« povečali v Familii (mimogrede sem odkril nizozemski 0,5l export lager po le 60 centov). Poseben poudarek pa sem namenil še mesninam in kmalu je »baby beef« carpaccio delal družbo ostalim dobrotam v dometicu.

Ok. Ker smo ju pričakovali šele zvečer, smo malo opogumljeni z rdečimi kapljevinami že popoldan sami jurišali na fronto in zavzeli stari del Gorice.

IMG_4251

In bilo je kaj videti. Ma kaj videti. Jesti. Hrana, hrana, hrana. Od domala vsepovsod. In pijača kakopak. Začeli smo pri Germanih. Klobase, klobase, pujs, »vineršnicl«,»kartoflsolata«, pa spet klobase.

IMG_4244

Grki. Gyros, souvlaki, tzaziki, solata, feta, olive. Ni da ni.

IMG_4245

Zavili smo v drugo ulico. Španija. Paello, ki naju je mikala so ravnokar zmazali do konca, dobrodušni kuhar pa je že čistil ogromno ponev za novo porcijo.

IMG_4273

Belgija, piva, umirjeno estetski prostor in soft jazz.

IMG_4249

IMG_4248

Bosna. Pleskavice, pečenje in roštiljada na kvadrat. Madžari pa so med drugim pripravljali in pekli neko vrsto kruha-peciva. Vse skupaj se je peklo na tanko navito na lesenih valjih, vrtečih se nad žerjavico. O Srbiji, ni da bi govoril. Trubači so bili seveda pika na i.

IMG_4267

Sledile morske podpeke vseh sort, ribje specialitete zadruge iz Gradeža, nato tajska eksotika, brazilski koktajli in počasi nazaj do omamnih francoskih ponev, na katere sem skrivoma metal poglede in cedil sline. Sigurno smo vsaj četrtino dogajanja izpustili, a bilo je toliko vsega da enostano nismo dohajali.

IMG_4270

Vseeno smo pojedli le vrhunsko Paello, ki je bila ob zaključku našega kroga ravno na novo pripravljena in jo zalili s sangrijo.

IMG_4274

Z mešalnico vonjev v nosnicah in celim zvezkom notnega črtovja v ušesih, smo se vrnili na izhodišče. Oprezali smo za drugim delom posadke in jo po kaki urici dočakali.

»Per« za dobrodošlico in ponovi vajo.

Sotrpina je hudo mikalo balkansko pečenje, a smo se odločili za hobotnico s krompirjem v podpeki. Kake dve ulici kasneje, pa smo za »totalen futer« izbrali Francoze.

IMG_4276

Tri vrste nekakšnega golaža, prvi s klobasami in zelenjavo, drugi z govedino in krompirjem, tretji s piščancem in curryem. Za konec ogromna palačinka napolnjena s »šeflo« Nutelle in posledično trebuh napet kot boben. Mikal nas je še pražen krompir na več načinov, a nismo zmogli.

IMG_4275

Mladič, ki je vmes že odspal dve kitici v mojem naročju, je na sotrpinovi »štuporami« prigalopiral do kamperjev.

Kamere so se spričo »perskih modrovanj« poslovile, midva pa sva vztrajala do zgodnje poldruge.

Marina Julija je bila sobotna postojanka. Vmes smo obiskali še najljubšo ribarnico v Monfalconeju in odnesli prav zanimiv ribji izplen.

Desetcentimeterske škarpene iz sicilije, male sipice, repki gamberov, trilije, igle in dva malo večja brancina.

Na travniku prav zanimivo ni bilo nobene gneče, zaradi nizkega sonca nam je en izmed kamperjev metal prijetno senčko in z požrtijo smo nadaljevali.

Sabinca se je kot vedno izkazala (za dobro vago sem nabavil dve kuharici, posvečeni morskim stvorom) in za predjed na mizo položila široke rezance z gamberi in sipicami. Uporabila je tudi črnilo iz sip in za dekoracijo še dve mali škarpeni. Vse skupaj sta dopolnjevala rukola in pravi staran parmezan.

11

Nato je v »Mkgajversko« akcijo stopil Ickoficko osebno, zanetil roštilj in družno smo vsa ostala morska bitja izpostavili sevajoči žerjavici.

Že drugi večer smo zaključili s cmokajočimi usti in oblizanimi prsti. Life is good. Indeed.

Nedelja je minila ležerno, kamperaškima kameratoma se je mudilo domov na tipično griljado, mi pa smo na »izi« zapustili naš »becirk« in uspeli brez zastojev zaključiti prav poseben vikend. Doma je za dostojno slovo seveda padel že zgoraj omenjeni Carpacccio. Ležeč na posteljici iz rukole, s črnim poprom,olivcem in parmezanom, je brbončicam priredil neke vrste maturantski ples.

Dober tek.

Ickoficko & Curry

Advertisements

6 thoughts on “…Gurman…(sladokusec,uživač,hedonistično pohlepni jedec s poudarkom na kvanti in kvalteti (op.a))

  1. Ooo, uau, lačnaaa!
    Se mi zdi, da sem vas v petek videla, ko ste brzeli proti Gorici.. ali pa sem si vas želela videti 🙂
    Na Okusih ob meji sem bila v četrtek in dobro so tole naredili, res.
    Madžarska sladica je kurtos kalacs, v Budimpešti je bila zelo poceni, v Gorici pa 6eur!
    Ampak, eno sem takojci pohrustala! 😛

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: