Trgatev z vriskanjem pod taktirko klopotcev v malkovškem amfiteatru.

Malkovec je klasa zase.

Pa ne samo zaradi naravnih lepot ( “bog” tu res ni skoparil ), ampak predvsem zaradi njegovih prebivalcev. Po “aktivno” preživetem vikendu to lahko z gotovostjo trdim.

Malkovec je razpotegnejeno naselje na grebenu, ki se nahaja  na približno 380 metrih  nadmorske višine južno od reke Mirne. Dostop je mogoč z več strani, mi smo prišli skozi vas Tržišče, ki je zadnja postojanka ob zožitvi mirenske doline v bolj zaprto sotesko. Z vrha se oko najprej ustavi na Gorjancih na jugu in Kumu na severu.  Pokrajina je umirjena in rahlo vzvalovljena. Z odsotnostjo gozdov bi jo zlahka zamenjal za Toskano. Poseben čar pa dodajo rahlo kaotično razmetane zidanice, ki v malkovškem amfiteatru segajo prav v dno “vrtače”.

Bila je prva trgatev po dolgem času. Kar  naporna. Pa ne zaradi obiranja grozdja. To ni nič proti močno pretirani konzumaciji kapljevin in jestvin, ki praviloma trajajo od in do jutranjih ur. Kdor tukaj ostane lačen in žejen, si je kriv čisto sam. A prvo je delo.

Trta raste na močno nagnjenih pobočjih, tako da si domačini pri hoji večkrat pomagajo kar z nogometnimi “kopački”. Njega dni se je “pridelek” v zidanico spravljalo z brentami na hrbtu, dandanes pa je v uporabi zvesti pomočnik, ki ga ljubkovalno kličejo “Mujo”. Mali “bager” na gosenicah z največkrat bencinskim agregatom zvesto prepelje od štiri do šest “gajb” grozdja, o delu in prevoženih škropivih, ki ga opravi skozi leto, pa raje ne bi govoril.

Trgačev je skoraj vedno dovolj, čeprav se ne branijo nikogar, in če povzamem Matjaževo misel, dobrih ljudi ni nikdar dovolj. Najbolj pridni začnejo že zgodaj zjutraj, kasneje se jim pridružimo še mi “turisti”.

Pred odhodom med “trsje” je obvezno štempljanje v zidanici lastnika vinograda. To pomeni nalitje z “gorivom” pred vzponom v klanec. Vsak trgač ima partnerja, s katerim vrsto “napadeta” vsak s svoje strani. Med “obredom” seveda ne manjka robatih šal (kakopak tudi iz ženskih ust), ki jih niti ropotajoči klopotci ne zmotijo.

Naj bo letina slaba ali dobra sekvenčno vriskanje se razlega iz vseh strani amfiteatra. Pobira se selektivno; najprej belo in nato ostale sorte, odvisno od vremena in zrelosti grozdja. Paziti je treba na stopnjo sladkorja v grozdju, saj cviček ne sme biti preveč močan. Mislim, da je meja nekje do 10%.

V Malkovcu zadevo vrhunsko obvladajo, saj si do sedaj lastijo kar dva kralja cvička, pa tudi kaka princesa je vmes. Neke vrste princese pa tudi med trganjem lepo skrbijo, da bogobvaruj, kdo ne ostane žejen. Ko je vinograd “potrgan”, se cela vrsta veseljakov preseli k sosedu. Vmes pa je nujno okrepčilo. Mame, žene, hčere in verjetno še kdo napečejo in pripravijo toliko dobrot, da so še tako kraljevske mize premajhne. Trgači malo posedijo, a naslednji vinograd čaka, kakor tudi naslednja obložena miza.  Zadeva se ponavlja dokler zadnja jagoda ne konča, vsaj v mlinu, če že ne v preši.

“Izbranci” pa se zvečer snidejo še v kleteh, kjer ima glavno besedo stiskalnica. Tu se “delo” zavleče do zgodnjih ur in prav lahko se zgodi, da drugi dan ne bo “filma v aparatu”.

Naslednji dan se “vaja” ponavlja, večkrat tudi med tednom, kajti tu je vreme ključnega pomena.

Mi smo petkovo trgatev zapustili po nedeljskem kosilu.

Na koncu, čeprav nisem z oskarjem nagrajen hollywoodski zvezdnik, pridejo zahvale.

Matjažu in Niki za povabilo,  Slavku za rentan scooter (brez njega bi bilo slik bistveno manj) in seveda teti Veri in Tonkotu za gostoljublje. Pa še koga bi lahko naštel.

Imeli smo se super in z veseljem se bomo odzvali naslednjemu povabilu.

Ickoficko & modra frankinja

Advertisements

4 thoughts on “Trgatev z vriskanjem pod taktirko klopotcev v malkovškem amfiteatru.

  1. Bravo, bravo. Ko sem že prepričan, da nas ne boš več presenetil, ti udariš na novo. Čudovito zapisano. Po kvalitetnih slikah se vidi, da si res le trgal in fotografiral in ti je zmanjkalo časa za degustiranje :-).

    LP Metlca

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: